Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    ( ok. 10 szt )
    * kapusta czerwona ( średnia ) - 1 szt
    * kasza jaglana - 1,5 szkl
    * boczek wędzony chudy - 200 g
    * cebula
    * natka pietruszki - 1 pęczek
    * jajko - 1 szt
    * bulion drobiowy
    * olej - 30 ml
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.

    Wyjmujemy, osączamy i studzimy.

    Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.

    Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.

    Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).

    Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.

    Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.

    Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.

    Gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kasza Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować