Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Jak u mamy ;-)

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    600 g mięsa mielonego
    3 woreczki ugotowanego ryżu
    1 jajko
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    sól ,pieprz ,przyprawa do bigosu ,przyprawa do mielonego,wegeta ,papryka czerwona słodka,
    trochę masła

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy, zdejmujemy po kolei liście i odcinamy nerwy.
    Do miski wkładamy ugotowany ryż , mięso mielone, jajko, sól,pieprz, Vegeta, przyp.do mielonego,papryka ,mieszamy.
    Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy.
    Gołąbki układamy do wysokiego garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Posypujemy przyprawą do bigosu.
    Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z wodą zalewamy gołąbki tak aby były prawie przykryte na górę dajemy trochę masła gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kapusty.
    Gotowe gołąbki wyciągamy z wywaru który nam powstał robimy sos : zagęszczamy go mąką i dodajemy śmietanę doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy