Zainspirowana kuchnią grecką stworzyłam przepis na te oto gołąbki. Delikatne liście winogron skąpane w pomidorowym sosie, kryją w sobie aromatyczny farsz. Nie sposób im się oprzeć!
Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście delikatnie myjemy, osuszamy. Przelewamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie (4 liście odkładamy). Z liści odcinamy ogonki i ewentualnie twarde nerwy.
2.Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, osączamy. Szpinak delikatnie rozmrażamy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek i rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, smażymy razem przez 2-3 minuty, dodajemy ugotowany ryż. Smażymy całość razem przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, lekko studzimy.
Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Na środku każdego liścia, nakładamy po 1-2 łyżki farszu, zwijamy gołąbki.
4.Przygotowujemy sos: Na łyżce oleju przesmażamy czosnek, dodajemy przetarte pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy ok. 1/3 szklanki wody.
Dno głębokiej patelni lub garnka smarujemy oliwą, wykładamy odłożonymi liśćmi, wylewamy ok. 1/3 sosu. Układamy gołąbki, zalewamy resztą sosu, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z pieczywem lub kuskusem.
Komentarze