Gołąbki w liściach winogron

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Zainspirowana kuchnią grecką stworzyłam przepis na te oto gołąbki. Delikatne liście winogron skąpane w pomidorowym sosie, kryją w sobie aromatyczny farsz. Nie sposób im się oprzeć!

  • 45 min

Składniki:

  • - 20 średnich, jasnozielonych liści winogron,
    - 12 dag ryżu,
    - 15 dag mrożonego szpinaku,
    - 4 suszone pomidory,
    - 2 ząbki czosnku,
    - olej lub oliwa,
    - sól, pieprz.
    Sos:
    - 2 szklanki passaty pomidorowej (przetartych pomidorów),
    - ząbek czosnku,
    - oregano, bazylia, zioła prowansalskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście delikatnie myjemy, osuszamy. Przelewamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie (4 liście odkładamy). Z liści odcinamy ogonki i ewentualnie twarde nerwy.
  • 2. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, osączamy. Szpinak delikatnie rozmrażamy.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę
    czosnek i rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, smażymy razem przez 2-3 minuty, dodajemy ugotowany ryż. Smażymy całość razem przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, lekko studzimy.
    Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na środku każdego liścia, nakładamy po 1-2 łyżki farszu, zwijamy gołąbki.
  • 4. Przygotowujemy sos: Na łyżce oleju przesmażamy czosnek, dodajemy przetarte pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy ok. 1/3 szklanki wody.
    Dno głębokiej patelni lub garnka smarujemy oliwą, wykładamy odłożonymi liśćmi, wylewamy ok. 1/3 sosu. Układamy gołąbki, zalewamy resztą sosu, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
    Podajemy z pieczywem lub kuskusem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liście winogron Ryż Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować