Gołąbki ukraińskie

4.99 (178 ocen)

  • 60 min

Same gołąbki są bezmięsne, można podać je w takiej wersji polewając sosem pieczarkowym, natomiast dla zagorzałych mięsożerców gulaszem.

  • 60 min

Składniki:

  • Średnia kapusta włoska lub zwykła
    1 kg ziemniaków
    100 g kaszy gryczanej
    100 g kaszy jaglanej
    2 łyżki kaszy manny
    3 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    olej do przysmażenia
    przyprawy : sól, pieprz biały mielony, chili na czubku łyżeczki
    600 ml bulionu warzywnego
    sos pieczarkowy lub gulasz mięsny
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki ukraińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mc3ua2 1. Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście.
    Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.
    Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami.
    Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nicią.
  • image-0skke5c 2. Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
    Podać dowolnie w wersji mięsnej lub bezmięsnej.

    Smacznego :)

Porady

Na drugi dzień, kiedy są całkowicie zimne można kroić na plastry i podsmażyć na oleju, też pyszne chociaż bardziej kaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować