Gołąbki-roladki w kolorowym towarzystwie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Gołąbki z bogatym wnętrzem przygotowane w kształcie roladek. Danie w sam raz na powitanie wiosny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
    500g mielonego mięsa
    3/4 szkl ryżu
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    2 łyżki siemienia lnianego
    natka pietruszki
    curry
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    chilli
    czosnek granulowany

    sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    świeży koperek
    1/2 kostki mięsnej
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    chilli
    słodka papryka w proszku
    bazylia


    dodatkowo
    sałata
    czerwona papryka
    5-6 pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki-roladki w kolorowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotować na półmiękko. Mięso mielone wymieszać z ryżem (ugotowanym w osolonej wodzie z curry). Dodać kukurydzę, siemię lniane, poszatkowaną pietrzuszkę oraz podane przyprawy. Na każdym liściu położyć około 2 łyżki nadzienia i równomiernie rozsmarować. Zawinąć jak roladkę i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać ziele, liść laurowy, kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zmiksować blenderem lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw. Zaprawić sos mąką wymieszaną z wodą. Na koniec dodać drobno pokrojony świeży koperek.
  • 3. Wysoki garnek lub naczynie do zapiekania wyłożyć częścią pozostałych liści kapusty. Ułożyć na nich połowę roladek i zalać połową sosu. Wyłożyć resztę. Zakryć dokładnie pozostałymi liści. Zapiekać około 45 minut w 180 stopniach.
  • 4. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Dusić na oleju przez kilka minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Liście sałaty ułożyć na talerzach. Na nich wyłożyć uduszoną paprykę z pieczarkami, układać roladki i ozdobić je gałązkami koperku. Kukurydzę poukładać na pustych miejscach talerzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować