Gołąbki-roladki w kolorowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotować na półmiękko. Mięso mielone wymieszać z ryżem (ugotowanym w osolonej wodzie z curry). Dodać kukurydzę, siemię lniane, poszatkowaną pietrzuszkę oraz podane przyprawy. Na każdym liściu położyć około 2 łyżki nadzienia i równomiernie rozsmarować. Zawinąć jak roladkę i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać ziele, liść laurowy, kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zmiksować blenderem lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw. Zaprawić sos mąką wymieszaną z wodą. Na koniec dodać drobno pokrojony świeży koperek.
3.Wysoki garnek lub naczynie do zapiekania wyłożyć częścią pozostałych liści kapusty. Ułożyć na nich połowę roladek i zalać połową sosu. Wyłożyć resztę. Zakryć dokładnie pozostałymi liści. Zapiekać około 45 minut w 180 stopniach.
4.Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Dusić na oleju przez kilka minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Liście sałaty ułożyć na talerzach. Na nich wyłożyć uduszoną paprykę z pieczarkami, układać roladki i ozdobić je gałązkami koperku. Kukurydzę poukładać na pustych miejscach talerzy.
Komentarze