1.Filety przekrawamy wzdłuż
na pół, kroimy na kawałki, solimy
i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wkładamy do lodówki.
Oczyszczoną kapustę gotujemy
5 minut w osolonym wrzątku.
Wyjmujemy, przelewamy
zimną wodą, wycinamy główny
nerw i odcinamy liście.
2.Koperek siekamy (trochę odkładamy),
mieszamy z chrzanem
i masą cienko smarujemy każdy liść. Wkładamy kawałek
ryby i formujemy gołąbki.
3.Cebulę drobno siekamy, podsmażamy
na łyżce oleju. Resztę
oleju wlewamy do rondla, wkładamy
gołąbki, solimy i obsmażamy
z każdej strony. Dodajemy
cebulę, wlewamy bulion i śmietanę,
dusimy 20 minut. Gotowe
gołąbki wykładamy na talerze,
dekorujemy plasterkami cytryny,
pieprzem i koperkiem.
Komentarze