Gołąbki po żydowsku

4.49 (162 ocen)

  • 40 min

W smaku przypominają gołąbki, lubię je robić bo są szybkie w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki

  • 40 min

Składniki:

  • na 9-12 sztuk:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    2 marchewki
    1 szklanka kaszy manny
    2 jajka
    1/2 małej kapusty pekińskiej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    bułka tarta

    Sos pomidorowy:
    2,5 szklanki wody
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Gołąbki

Gołąbki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14c4dyt 1. Cebulę kroimy w kostkę,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kapustę drobno szatkujemy.
  • image-1s8kwhy 2. Do mięsa dodajemy podsmażone warzywa, wbijamy jajka, i wsypujemy kaszę mannę. Dodajemy kapustę pekińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.
  • image-0f0cxye 3. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w samej bułce tartej i podsmażamy na patelni.
  • image-06a32p1 4. Do szerokiego rondelka wlewamy wodę dodajemy kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy, mieszamy i układamy ciasno kotlety. Dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami.

Porady

Do sosu można dodać świeże lub suszone zioła np, bazylię, lubczyk. Można również dodać kilka łyżek sypkiego ryżu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować