Gołąbki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić i wyciąć głąb. Włożyć na kilka minut do osolonego i ocukrzonego wrzątku aby liście nie co zmiękły.
2.Ryż gotować w rosole z kostki 10 min, odcedzić. Jedną cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach,pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu,wymieszać ze startą cebulą , ryżem i połową rodzynek.
3.Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki. W płaskiej formie do zawijania stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor, i wyjąć. Na tłuszczu udusić cebulę i ułożyć na niej gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody,dodać dwie szklanki wrzącej wody,doprawić sokiem z cytryny,cukrem,cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki i posypać pozostałymi rodzynkami.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni , wstawić gołąbki i piec ok.godziny.
Komentarze