Gołąbki leśniczego gotowane na parze

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Konkurs kreatywny zainspirował mnie do wykonania takich nietypowych gołabków. Danie okazało się przepyszne, właśnie zjadłam dwa gołąbki i jestem zachwycona. Jutro jedziemy nad jezioro, zabiorę je ze sobą. Będzie wspaniały obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:

    -grzyby leśne np. borowiki, podgrzybki itp. : 8-10 sztuk
    -marchew średnia : 1 sztuka
    -ryż biały : 80-100 g


    składnik podstawowy dodatkowy:

    - liście włoskiej kapusty : 8 sztuk

    składniki robocze:
    - sól : 3 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - papryka czerwona mielona wędzona lub słodka : 1-2 łyżki
    - olej rzepakowy : 4 łyżki
    - masło : 1 łyżka
    - czosnek suszony granulowany : 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana : 1 łyżeczka

    dekoracja :
    - pomidory małe : 4 sztuki
    - szczypiorek posiekany : 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki leśniczego gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzyć 1 szklankę ryżu, zalać dwiema szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli, zagotować, wrzucić obraną marchewkę, gotować 10-12 minut. Marchew wyjąć, ryż wymieszać.
  • 2. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. 6 plasterków odłożyć.Na patelni rozgrzać olej wrzucić masło, grzyby, smażyć cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Grzyby przełożyć do małego garnka, zalać wodą, gotować 8 minut. Wyjąć, drobno posiekać. Wodę, w której sie gotowały odstawić.
  • 3. Marchew i grzyby zmiksować. Połączyć z ryżem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
  • 4. Liście kapusty włoskiej sparzyć we wrzątku, aż zmiekną. Farsz nakładać na liść, zawinąć (na dole liścia układamy dużą łyżkę farszu lub dwie, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze).
  • gotujemy na parze 5. Gołąbki ułożyć w parowarze lub garnku do gotowania na parze. Gotować 15 minut.
  • 6. Do garnka wlać wodę, w której gotowały się grzyby, wrzućić odłożone grzyby, zagotować. Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną i zimną wodą, wlać do gotującej się wody, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, gotować 3-4 minuty. Posolić do smaku.
  • 7. Pomidory umyć, wyciąć z nich ćwiartkę. W powstałe wgłębienie włożyć posiekany szczypiorek.
  • gołabki inaczej gotowane 8. Gołąbki podawać z sosem i np. kuskusem lub ziemniakami. Udekorować pomidorem.

Porady

Do sosu grzybowego, jeżeli ktoś lubi można dodać grzybową kostkę rosołową. Ja jednak unikam dodatku takich składników. Do farszu i sosu można też dodać namoczone suszone grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować