Gołąbki inaczej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.mięso myjemy ,mielimy na drobnym sitku, ryż gotujemy 20 minut, osączamy, wysypujemy z torebki.
2.Składniki: mięso i ryż dobrze wyrabiamy , dodajemy surowe jajka doprawiamy do smaku.
3.Kapustę myjemy, wykrawamy głąb. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Wybieramy pojedyncze liście , studzimy usuwamy tzw. żyły
4.Z wyrobionego mięsa robimy kulki, kulki zawijamy w liście kapusty.
5.Gotowe gołąbki wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ,na tłuszcz kładziemy gorsze liście, na to kładziemy gołąbki., posypujemy pieprzem, solą i rozkruszamy rosołek drobiowy. Boczek kroimy w plastry i rozbijamy, tak przygotowany boczek kładziemy na warstwę gołąbków.
6.Cebule obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry.
7.Dusimy na margarynie, doprawiamy do smaku , solą , pieprzem i cukrem oraz papryką ostrą , dodajemy ketchup. Sos cebulowy dzielimy na połowę , polewamy gołąbki z boczkiem.
8.Na sos cebulowy układamy drugą warstwę gołąbków i znowu kładziemy przygotowany boczek i drugą warstwą.
9.Dodajemy pół szklanki przegotowanej wody.
10.Dusimy pod przykryciem w piekarniku w tem.250 stopni, 125 minut.
Komentarze