Gołąbki drobiowe z makaronem ryżowym w słodko-ostrym sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2.Liście kapusty włoskiej sparzamy przez ok. 15 minut w gorącej wodzie by zmiękły i stały się bardziej elastyczne.
3.Filet z kurczaka mielimy lub bardzo drobno siekamy nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron i szczyptę drobno posiekanej natki. Dokładnie mieszamy.
4.Z liści kapusty ścinamy nożem zgrubienie by łatwiej się zwijały.
Na środek liścia nakładamy łyżką farsz i zwijamy - najpierw boki do wewnątrz, potem w rulonik.
Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku łączeniem liści do dołu.
Zalewamy wodą tak by prawie zakrywała gołąbki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz Vegetę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
5.Przygotowujemy sos żurawinowy.
W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Przesmażamy chwilę. Dodajemy cukier, chili i sok z cytryny.
Podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 15 minut.
Na koniec w szklance mieszamy dokładnie ok. 75 ml zimnej wody z łyżką mąki i powoli wlewamy do żurawiny ciągle mieszając. Pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilkę.
6.Gołąbki podajemy na ciepło polane sosem żurawinowym.
Komentarze