Gołąbki drobiowe z makaronem ryżowym w słodko-ostrym sosie żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój eksperymentalny przepis, który bardzo posmakował mojej rodzinie :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE

    podwójny filet z kurczaka
    ok. szklanki makaronu ryżowego
    pół szklanki suszonej żurawiny

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY

    kapusta włoska

    SKŁADNIKI ROBOCZE

    ok. łyżki masła
    łyżka brązowego cukru
    łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    szczypta ostrego chili
    ok. łyżki mąki
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
    szczypta posiekanej natki pietruszki

    DEKORACJA

    kilka listków natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki drobiowe z makaronem ryżowym w słodko-ostrym sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • 2. Liście kapusty włoskiej sparzamy przez ok. 15 minut w gorącej wodzie by zmiękły i stały się bardziej elastyczne.
  • 3. Filet z kurczaka mielimy lub bardzo drobno siekamy nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron i szczyptę drobno posiekanej natki. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Z liści kapusty ścinamy nożem zgrubienie by łatwiej się zwijały.
    Na środek liścia nakładamy łyżką farsz i zwijamy - najpierw boki do wewnątrz, potem w rulonik.
    Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku łączeniem liści do dołu.
    Zalewamy wodą tak by prawie zakrywała gołąbki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz Vegetę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
  • 5. Przygotowujemy sos żurawinowy.
    W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Przesmażamy chwilę. Dodajemy cukier, chili i sok z cytryny.
    Podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 15 minut.
    Na koniec w szklance mieszamy dokładnie ok. 75 ml zimnej wody z łyżką mąki i powoli wlewamy do żurawiny ciągle mieszając. Pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilkę.
  • 6. Gołąbki podajemy na ciepło polane sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować