Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym

4.47 (147 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze gołąbki na świecie. Robię ich mnóstwo i nie za wiele zostaje do zamrożenia. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty ok 3 kg
    1 kg mięsa mielonego (u mnie karkówka)
    0,6 kg ryżu (ugotowanego)
    2 cebule (podsmażone)

    Przyprawy; do mięsa mielonego,pieprz,sól ,majeranek (dość sporo) 4 łyżki kaszy manny,4 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sos:
    Przecier pomidorowy własny, 4 łyżki ketchupu, ziele angielskie, liść laurowy.
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-155i720 1. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka zalać wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wyjąć i obrać liście.
  • image-0xtefs7 2. Ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę wymieszać z mielonym mięsem,dodać przyprawy i kaszkę. Wyrobić mięso.
  • image-0019wuf 3. Z liści kapusty wyciąć zgrubienia i nałożyć farsz zwijając gołąbki jak krokiety. Gotowe układać na blasze i zalać sosem pomidorowym.
  • image-0eq52is 4. Pic w temperaturze 170 stopni ok godziny.

Porady

Można gołąbki przykryć folią aluminiową żeby się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować