Gołąbki dla leniwych

4.5 (180 ocen)

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków i równie smaczna.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
    1 szklanka ryżu
    2 cebule
    2 marchewki
    1/2 szklanki kaszy manny
    4 jajka
    50 dag mięsa mielonego
    przyprawy
    sos:
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki śmietany 30%
    dodatkowo:
    maka pszenna
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki bez zawijania 1. Ryż ugotować i wystudzić, kapustę drobno poszatkować i posolić, następnie lekko ją wygnieść. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 1 łyżce margaryny i dodać do kapusty razem z przestudzonym ryżem, mięsem mielonym i startą na grubych oczkach marchewką. Wbić wszystkie jajka i dosypać kaszę manną oraz 1 łyżeczkę tymianku, pieprzu ziołowego, jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
  • gołabki bez zawijania 2. Z masy uformować małe kotlety i dokładnie obtoczyć je w mace oraz zrumienić na oleju.
  • 3. Obsmażone gołąbki ciasno ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać. Pomidory razem z zalewą wyjąć z puszki do miski dodać 1 szklankę wody, śmietanę oraz 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku wszystko dokładnie wymieszać i zalać sosem gołąbki, zapiekać w temp. 200 st około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować