Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty w sosie pieczarkowym

4.5 (192 ocen)

Znakomity obiad lub kolacja

Składniki:

  • • 0,6 kg mielonego mięsa z szynki lub łopatki
    • 1 torebka ugotowanego ryżu
    • 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji)
    • 1 cebula
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżki kaszy manny
    • 2 jajka
    • tarta bułka do panierowania
    • kumin
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej
    • olej do smażenia
    sos
    • 0,5 kg pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 łyżeczka mąki
    • sól
    • pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę dobrze odcisnąć z wody.
  • 2. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę.( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki)
  • 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni.
  • 4. Sos
    Rozpuścić masło dodać pokrojone w plastry pieczarki smażyć aż odparuje woda śmietanę wymieszać z wodą i mąką wlać do pieczarek doprawić solą i pieprzem mieszać aż się zagotuje podawać z gołąbkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować