Gołąbki bez zawijania z kasza jaglaną

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ryż zastąpiłam kasza jaglaną. Bardzo smaczne i syte kotleciki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 40dag mięsa mielonego z szynki
    szklanka drobno posiekanej kapusty białej (używam elektrycznego rozdrabniacza)
    mała cebula
    jajko
    3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    łyżka bułki tartej
    szczypta soli i pieprzu
    łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki

    sos;
    1.5 szklanki wody
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    szczypta cukru do smaku
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
    odrobina śmietany 18 % słodkiej

    oraz olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Gołąbki bez zawijania z kasza jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroję. mieszam z mięsem, kapustą i kaszą. Do masy dodaję jajko i przyprawy. W razie potrzeb,y dodaję odrobinę bułki tartej. Zależy to od jakości mięsa, ile przyjmie bułki. Z masy formuję nieduże kotlety. Obsmażam je na patelni na złoty kolor.

    W garnku gotowuję wodę z ketchupem i koncentratem. Dodaję ziele i liście laurowe. Wkładam kotlety. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec wyjmuję kotlety i doprawiam sos do smaku . Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody i łyżeczką śmietany. Dolewam do sosu i mieszam aż sos zgęstnieje.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować