Gołąbki bez zawijania z kapustą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Odłożyć 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania a resztę razem z pozostałymi składnikami dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nabierać dużą łyżką, formować owalne kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem mięsnym lub warzywnym, dodać ziele i liście laurowe. Dusić pod przykryciem 45-50 minut. Gołąbki wyjąć do czystego naczynia a bulion wykorzystać do sosu.
2.Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tartce. Smażyć na rumiano na małej ilości oleju, zalać bulionem, doprawić i gotować do miękkości. Zmiksować na gładko.Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, doprawić i zagotować. Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Sosem zalać gołąbki lub podać w sosjerce.
Komentarze