Gofry kakaowe

0 (0 ocen)

Lubicie gofry?Jeśli tak, to zapraszam na kolejną odsłonę- tym razem kakaową.

Składniki:

  • Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mleka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/3 szklanki oleju słonecznikowego

    2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    2-3 łyżki kakao
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatki:

    bita śmietana (śmietana kremówka z cukrem pudrem-zmiksowana na sztywno)

    owoce świeże

    owoce ze słoika

    cukier puder

    dżem, konfitura
    sos dowolny np. toffi, czekolada

Gofry kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno.
    W misce przesiać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej i żółtka- zmiksować razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.
    Rozgrzać gofrownicę. Ja swoja smaruję pędzelkiem maczanym w oleju.
    Moja gofrownica o małej mocy (700W) potrzebuje 7-10 min. aby gofry były podpieczone i chrupkie.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami, łącząc je dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy