Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne, zdrowe i co najważniejsze bezglutenowe gofry gryczane z brokułami i sosem czosnkowym!W smaku gofrów upieczonych z mąki gryczanej wyczuwa się jednak delikatną nutę orzechową, którą uwielbiam i której nie posiadają te zwykłe :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na gofry (na ok 8 sztuk):
    200 gram mąka gryczana
    300 ml mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

    Sos czosnkowy:
    2 duże ząbki czosnku
    1 mały jogurt naturalnego (150 g)
    sól morska i pieprz
    suszony koperek
    szczypta chilli

    Dodatkowo:
    brokuł (może być mrożony)
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Dania główne Sos czosnkowy

Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.
  • 2. Do miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.
  • 3. Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.

Porady

Brokuła możemy zastąpić kalafiorem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować