gofry biszkoptowe

4.5 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne rozpływające się w ustach gofry biszkoptowe - wyśmienicie smakują same lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na około 10 gofrów:
    5 żółtek
    5 białek
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej typ 405
    10 dag stopionego masła
    ziarna z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
  • 2. Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
  • 3. Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilią i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy
  • 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować