Gofry z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Tradycyjne gofry.

Składniki:

  • Suche:

    1 1/2 szklanki mąki tortowej/poznańskiej
    2 łyżki cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli

    Mokre:

    1 3/4 szklanki mleka
    2 dużej jajka ( 3 średnie)
    3-4 łyżki oleju lub stopionego masła
    1 łyżeczka aromatu – esencji waniliowej lub mniej olejku waniliowego
    Dodatki:
    250 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią klik
    truskawki
    miód, ajerkoniak

Gofry z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy suche składniki.
    Jajka ubijamy z cukrem, tylko do rozpuszczenia cukru, miksując dodajemy mleko i resztę składników.
    Miksujemy z przesianymi sypkim składnikami.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Pieczemy.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i wanilią w ulubionej formie.
    Studzimy i podajemy ze śmietaną i dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy