Gomasio- japońska sól sezamowa

4.5 (171 ocen)

  • 15 min

Jakiś czas temu usłyszałam o niej w telewizji. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej jak i wielu mieszanek przypraw. Gomasio można dodawać do wszystkiego. Należy jednak pamiętać o tym, że zmielone nasiona sezamu szybko tracą swoje właściwości i przygotowanie dużej porcji jest bezsensowne.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 łyżeczek sezamu
    1 łyżeczka soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gomasio- japońska sól sezamowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie potrzebujemy ani specjalistycznego sprzętu ani dużo czasu na przygotowanie japońskiej soli. Wystarczy zwykła patelnia i młynek do kawy.
  • 2. Sezam i sól dokładnie mieszamy. Przesypujemy na suchą ale nagrzaną patelnię. Prażymy składniki na złoty kolor.
  • 3. Gotowe rozsypujemy na talerz aby szybciej przestygły. Zimną mieszankę umieszczamy w młynku do kawy i mielimy.
  • 4. Nasiona sezamu są oleiste więc proszek nie będzie całkowicie sypki. Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła.
  • 5. Musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: mieszamy 10 części sezamu z jedną częścią soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować