Gęsie udka w żurawinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy
i oprószamy solą. Pieczemy do
miękkości w piekarniku rozgrzanym
do 180 °C. Z udek zdejmujemy skórę i usuwamy
kości. Mięso kroimy w plastry.
2.Żelatynę moczymy w zimnej
wodzie. Sok z żurawiny mieszamy
z winem i 4 szklankami
sosu powstałego podczas pieczenia
udek. Dodajemy miód
i goździki, doprawiamy solą.
Chwilę gotujemy. Zdejmujemy
z ognia, wyjmujemy goździk.
Sos mieszamy z rozpuszczoną
żelatyną. Odstawiamy. Jabłka
i gruszki zagotowujemy w 1/2 l
wody z cukrem.
3.Na dno dość głębokiego naczynia
wlewamy 1/2 szklanki
tężejącej galarety. Gdy zastygnie,
układamy plastry mięsa,
zalewamy cienką warstwą galarety
i ponownie odstawiamy do stężenia. Wykładamy jabłka
i gruszki i zalewamy pozostałą
galaretą. Dekorujemy
plastrami pomarańczy
Komentarze