Gęsie udka w żurawinowej galarecie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta smaczna i efektowna przystawka ładnie się prezentuje nie tylko na świątecznym stole.

Składniki:

  • ● 2 gęsie udka (ok. 70 dag)
    ● 2 szkl. soku z żurawiny
    ● 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    ● łyżka miodu
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 1-2 goździki
    ● sól
    ● 4 cienkie plastry pomarańczy ze skórką
    ● 4 plastry jabłka
    ● 4 plastry gruszki
    ● 2 łyżki cukru

Gęsie udka w żurawinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy
    i oprószamy solą. Pieczemy do
    miękkości w piekarniku rozgrzanym
    do 180 °C. Z udek zdejmujemy skórę i usuwamy
    kości. Mięso kroimy w plastry.
  • 2. Żelatynę moczymy w zimnej
    wodzie. Sok z żurawiny mieszamy
    z winem i 4 szklankami
    sosu powstałego podczas pieczenia
    udek. Dodajemy miód
    i goździki, doprawiamy solą.
    Chwilę gotujemy. Zdejmujemy
    z ognia, wyjmujemy goździk.
    Sos mieszamy z rozpuszczoną
    żelatyną. Odstawiamy. Jabłka
    i gruszki zagotowujemy w 1/2 l
    wody z cukrem.
  • Gęsie udka w żurawinowej galarecie 3. Na dno dość głębokiego naczynia
    wlewamy 1/2 szklanki
    tężejącej galarety. Gdy zastygnie,
    układamy plastry mięsa,
    zalewamy cienką warstwą galarety
    i ponownie odstawiamy do stężenia. Wykładamy jabłka
    i gruszki i zalewamy pozostałą
    galaretą. Dekorujemy
    plastrami pomarańczy

Porady

Galaretę podajemy z ćwikłą lub kremem chrzanowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy