Gęsie udka o korzennym smaku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały smak gęsiego mięsa , wykwintny dzięki przyprawom

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 gęsie udka
    0,5 szklanki bulionu drobiowego
    po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
    1 łyżka powideł śliwkowych
    otarta skórka z jednej cytryny
    szczypta cukru
    2 goździki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    0,5 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
    sól
    1 łyżka gęsiego smalcu lub masła

Gęsie udka o korzennym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte udka gęsie nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny. Kroimy na pół.
    Udka smażymy na łyżce smalcu na złoty kolor.
    W garnku układamy gęsie udka, podlewamy bulionem i i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia dajemy imbir, startą skórkę z cytryny, goździki ,gałkę i cukier.
    Gdy mięso jest miękkie dodajemy , sok z cytryny, powidła i wino i chwilę jeszcze dusimy.
    Wyjmujemy udka a sos przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku.
    Uda można podać na czerwonej kapuście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy