GĘSTY GULASZ Z WOŁOWINĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

PYSZNY I PROSTY

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Około 90 dkg wołowiny,
    6 mniejszych cebul,
    4 średnie pieczarki,
    2 duże ząbki czosnku,
    2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie),
    375 ml wody,
    papryka ostra,
    sól,
    pieprz,
    tymianek,
    majeranek,
    3 liście laurowe,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    3/4 szklanki mleka,
    4 łyżki mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gęsty gulasz z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroję w grubszą kostkę, obsmażam na oliwie, solę i pieprzę, mieszam. Przekładam do garnka.
    Cebulę siekam, szklę na tłuszczu pozostałym po wołowinie, dokładam do niej.
    Do garnka wkładam również posiekany czosnek i pokrojone w kawałki pieczarki.
    Dodaję przyprawy: paprykę, tymianek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
    Całość zalewam wodą, dodaję sos sojowy.
    Gotuję na małym ogniu do miękkości (około 90 minut).
    Doprawiam do smaku.
    Mleko miksuję z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaję odrobinę sosu, dokładnie mieszam, wlewam do mięsa.
    Gotuję jeszcze przez chwilę (często mieszając) do momentu zgęstnienia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować