Gęsta grochóka na boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna, pachnąca, gęsta i rozgrzewająca

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 500 g boczku
    400 g grochu łuskanego
    1 cebula
    laska dobrej, wędzonej kiełbasy
    łyżka masła klarowanego
    4-5 marchewek
    kawałek selera
    2 pietruszki
    7-8 średnich ziemniaków
    sól, pieprz, warzywa suszone, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz w ziarnach
    śmietana 18%

Gęsta grochóka na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, lekko osolić i wstawić na ogień. W międzyczasie: groch opłukać i odcedzić. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wstawić w osobnym garnku w osolonej wodzie, ugotować. Gdy woda z mięsem się zagotuje, zmniejszyć ogień i zdjąć szumowiny. Dodać groch i obrane warzywa. Dorzucić 4 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 łyżki suszonych warzyw. Zupa musi "pyrkać"około godzinę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone w kosteczkę kiełbasę i cebulę. Wyjąć z zupy miękkie warzywa i mięso. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę, dodać z powrotem do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą z cebulą. Doprawić, wsypać 3 garście otartego majeranku. Użyty w zupie boczek piekę później w piekarniku - np. na drugie danie. Za pomocą ubijaka do ziemniaków rozcieram w garnku część warzyw. Przed podaniem dodaję odrobinę śmietany do zabielenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy