Gęś w jabłkach i pomarańczach

4.47 (190 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Wspaniały obiad świąteczny dla 5 - 6 osobowej rodziny.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gęś: 3.5 kilograma
    - jabłka boskoop: 1 kilogram
    - pomarańcze: 1 kilogram
    - rodzynki: 100 gramów
    - migdały: 75 gramów
    - suszone lub wędzone śliwki: 150 gramów
    - olej: 0.25 szklanki
    - sól: 4 szczypty
    - majeranek (suszony): 10 szczypt
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś w jabłkach i pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś dokładnie myjemy i wycinamy gruczoł łojowy z kupra. Jabłka myjemy i kroimy bez obierania w ósemki wycinając przy okazji gniazda nasienne. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
  • gęś przed włożeniem do piekarnika 2. Przygotowaną wcześniej gęś nacieramy olejem, a następnie solą i majerankiem zarówno w środku jak i na zewnątrz. Do jej środka wkładamy na przemian jabłka,pomarańcze, rodzynki, suszone śliwki i migdały. Nie przejmujmy się jeżeli wszystkie owoce nam nie weszły do środka bo przydadzą nam się one aby obłożyć gęś dookoła. Ale wcześniej tak nadzianą gąskę musimy zaszyć, a jej skrzydła i nogi związać by nam się nie rozczapierzyła w piekarniku.
  • 3. Tak przygotowaną gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150-160 st.C piekarnik z termoobiegiem i 170- 180 st.C piekarnik bez termoobiegu).
    Z gęsi bardzo szybko i w dużej ilości zacznie się wytapiać tłuszcz, więc warto zadbać o to by naczynie w którym ona będzie się piekła było odpowiedniej wielkości i wysokości.
  • 4. Po upływie około 30 min. od wsadzenia do piekarnika należy gęś podlać tłuszczem, który się z niej wytopił oraz najtrudniejsza część, należy ją obrócić. Gęś należy obracać co jakieś 30 - 45 min., a podlewać tłuszczem co około 15min aż do końca pieczenia, które może trwać przy gęsi 3 i 0,5 kg nawet 4h.
    Ale warto poświęcić tyle czasu na to jedno danie.
  • gęś po wyciągnięciu z piekarnika 5. Po upieczeniu dajmy mięsu jeszcze chwilę odpocząć przez jakieś 15 -20 min. będzie dużo lepsze. Tłuszcz który się nam wytopił zlewamy do jakiegoś słoiczka bowiem jest to smalec gęsi który mona potem wykorzystać na wiele sposobów np.: dodać trochę do wątróbki drobiowej z cebulką lub bigosu. A owoce, którymi obłożyliśmy gęś stworzyły nam niezwykły sos, który wprost współgra z mięsem naszej gęsi.
  • Gęś faszerowana jałkami i pomarańczami 2 6. Danie najlepiej smakuje z duszoną modrą kapustą i pyzami gotowanymi na parze oraz popijana jakimś dobrym delikatnym czerwonym winem lub sokiem jabłkowym.
    Smacznego;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować