Gęś w jabłkach i pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gęś dokładnie myjemy i wycinamy gruczoł łojowy z kupra. Jabłka myjemy i kroimy bez obierania w ósemki wycinając przy okazji gniazda nasienne. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
2.Przygotowaną wcześniej gęś nacieramy olejem, a następnie solą i majerankiem zarówno w środku jak i na zewnątrz. Do jej środka wkładamy na przemian jabłka,pomarańcze, rodzynki, suszone śliwki i migdały. Nie przejmujmy się jeżeli wszystkie owoce nam nie weszły do środka bo przydadzą nam się one aby obłożyć gęś dookoła. Ale wcześniej tak nadzianą gąskę musimy zaszyć, a jej skrzydła i nogi związać by nam się nie rozczapierzyła w piekarniku.
3.Tak przygotowaną gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150-160 st.C piekarnik z termoobiegiem i 170- 180 st.C piekarnik bez termoobiegu).
Z gęsi bardzo szybko i w dużej ilości zacznie się wytapiać tłuszcz, więc warto zadbać o to by naczynie w którym ona będzie się piekła było odpowiedniej wielkości i wysokości.
4.Po upływie około 30 min. od wsadzenia do piekarnika należy gęś podlać tłuszczem, który się z niej wytopił oraz najtrudniejsza część, należy ją obrócić. Gęś należy obracać co jakieś 30 - 45 min., a podlewać tłuszczem co około 15min aż do końca pieczenia, które może trwać przy gęsi 3 i 0,5 kg nawet 4h.
Ale warto poświęcić tyle czasu na to jedno danie.
5.Po upieczeniu dajmy mięsu jeszcze chwilę odpocząć przez jakieś 15 -20 min. będzie dużo lepsze. Tłuszcz który się nam wytopił zlewamy do jakiegoś słoiczka bowiem jest to smalec gęsi który mona potem wykorzystać na wiele sposobów np.: dodać trochę do wątróbki drobiowej z cebulką lub bigosu. A owoce, którymi obłożyliśmy gęś stworzyły nam niezwykły sos, który wprost współgra z mięsem naszej gęsi.
6.Danie najlepiej smakuje z duszoną modrą kapustą i pyzami gotowanymi na parze oraz popijana jakimś dobrym delikatnym czerwonym winem lub sokiem jabłkowym.
Smacznego;)
Komentarze