Gazpacho - hiszpański chłodnik

0 (0 ocen)

  • 10 min

Myślami jestem jeszcze w Hiszpanii. Próbuję jak najdłużej utrzymać stan z mojej nietypowej, pieszej podróży po hiszpańskiej Galicji. Przypominam sobie smaki, próbuję je odtworzyć i przez to łagodnie przejść do polskiej rzeczywistości.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 kromki czerstwego chleba
    - 2 duże przejrzałe pomidory
    - pół czerwonej papryki
    - pół ogórka
    - mały ząbek czosnku
    - pół małej czerwonej cebuli
    - oliwa z oliwek
    - ocet winny
    - kilka listków bazylii
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Gazpacho - hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba pozbawiamy skórek, rwiemy na drobne kawałki i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i octu winnego, tak aby trochę rozmokły. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, drobno pokrojoną paprykę i cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy przez chwilę, po czym dodajemy bazylię, sól, pieprz i wlewamy oliwę. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Porady

Gazpacho można jeść łyżką, lub rozcieńczyć zimną wodą i podawać do picia. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować