Gazpacho

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Andaluzyjski chłodnik doskonale gasi pragnienie podczas upałów.

Składniki:

  • ● 50 dag pomidorów
    ● mały ogórek
    ● czerwona papryka
    ● zielona papryka
    ● ząbek czosnku
    ● łyżka białego octu winnego
    ● łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz
    ● 2 kromki białego pieczywa
    ● dwie łyżki posiekanych ziół, np. bazylii i tymianku

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jednego pomidora odkładamy.
    Pozostałe zanurzamy
    na 30 sekund we wrzątku
    i usuwamy skórki. Miąższ kroimy
    w ćwiartki.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy
    w plasterki. Ogórka myjemy,
    obieramy i kroimy w małą
    kostkę. Papryki myjemy i usuwamy
    gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
  • 3. Po ok. 1/3 ogórka i papryk
    odkładamy. Resztę miksujemy
    z pomidorami, czosnkiem,
    łyżką oliwy, octem i koncentratem
    pomidorowym. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Chłodzimy
    ok. 30 minut.
  • 4. Pieczywo kroimy w małą
    kostkę. Rumienimy na reszcie
    rozgrzanej oliwy.
  • 5. Gazpacho dekorujemy odłożonymi
    warzywami i ziołami.
    Posypujemy grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy