1.Jednego pomidora odkładamy.
Pozostałe zanurzamy
na 30 sekund we wrzątku
i usuwamy skórki. Miąższ kroimy
w ćwiartki.
2.Czosnek obieramy i kroimy
w plasterki. Ogórka myjemy,
obieramy i kroimy w małą
kostkę. Papryki myjemy i usuwamy
gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w kostkę.
3.Po ok. 1/3 ogórka i papryk
odkładamy. Resztę miksujemy
z pomidorami, czosnkiem,
łyżką oliwy, octem i koncentratem
pomidorowym. Doprawiamy
solą i pieprzem. Chłodzimy
ok. 30 minut.
4.Pieczywo kroimy w małą
kostkę. Rumienimy na reszcie
rozgrzanej oliwy.
5.Gazpacho dekorujemy odłożonymi
warzywami i ziołami.
Posypujemy grzankami.
Komentarze