Gałki ziemniaczane na mleku

4.46 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Potrawa ze staropolskiej kuchni,przepis mam od swojej babci która nas raczyła tą potrawą jak byliśmy dziećmi,smakowała obłędnie,poprosiłam mamę aby mi przypomniała jak się ją robiło i oto przepis. Choć prosta to jednak czasochłonna.Warto jednak aby takie przepisy zostały na dłużej.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2,5 litra surowych utartych ziemniaków
    3 ziemniaki gotowane
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 litry mleka 3,2%
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Gałki ziemniaczane na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ścieramy ziemniaki drobniutko jak na placki 1. Ziemniaki surowe trzemy na drobniutkiej tarce jak na placki ziemniaczane-wybieramy odmiany o dużej zawartości skrobi.
  • 2. Wlewamy całość do woreczka z tetry i nad garnkiem wyciskamy,robimy to stopniowo gdyż ciężko jest wycisnąć na raz taką zawartość ziemniaków.Przekładamy odciśnięte do miski,sok z ziemniaków wylewamy delikatnie a z dna wybieramy skrobię i dodajemy do ziemniaków razem z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami.
    Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić do stolnicy ale tak ma być-nie dosypujemy mąki więcej!
  • lepimy 3. W rękach robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego-starać się aby były jednakowe wtedy równomiernie się ugotują.
  • gotujemy z mlekiem 4. W dużym garnku zagotowujemy około 2,5-3 litry lekko osolonej wody i do gotującej wkładamy ziemniaczane kulki,mieszając od czasu do czasu delikatnie ,gdy wypłyną i pogotują się około 5 minut,większą połowę wody odlewamy-tak jak odcedzamy ugotowane ziemniaki i zalewamy mlekiem,doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając aby nie przypalić.Zdejmujemy z ognia możemy jeszcze ewentualnie dosolić do smaku wg swojego uznania.
  • 5. Rozlewamy na talerze i podajemy gorące.

Porady

Do tej potrawy wybierajmy ziemniaki z dużą zawartością skrobi,nie róbmy z młodych wodnistych ziemniaków bo potrawa nie wyjdzie. Przy wyrobieniu z czasem ziemniaki ciemnieją-to naturalna reakcja

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować