Galette z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Galette z jabłkami to rodzaj francuskiej tarty, którą piecze się bez formy. Rozwałkowane ciasto układa się tylko na blasze, na środek dajemy ulubione dodatki (galette może być w wersji wytrawnej lub na słodko), zawijamy do środka brzegi i otrzymujemy zachwycające smakiem i wyglądam danie lub deser!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦400 g mąki
    ◦100 g smalcu
    ◦100 g masła
    ◦1 jajko
    ◦¾ łyżeczki soli
    ◦2 łyżki cukru
    ◦6 łyżek lodowatej wody
    ◦1 łyżeczka octu jabłkowego

    Składniki na nadzienie:
    ◦7 jabłek
    ◦100 g brązowego cukru
    ◦sok z ½ cytryny
    ◦½ łyżeczki cynamonu
    ◦1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

    Dodatkowo:
    ◦1 jajko
    ◦cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galette z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galette z jabłkami 1. Przygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone! Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne posiekane masło i smalec i szybko zagniatamy ciasto. Składniki powinny się połączyć ale w cieście powinny być kawałki tłuszczu wielkości grochu (jeśli ciasto jest gładkie włóżmy je na chwilę do zamrażalki). Jajko ubijamy z octem jabłkowym i lodowatą wodą i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy (ważne aby kawałki tłuszczu zostały w cieście). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można na całą noc)
  • Galette z jabłkami 2. Przygotowanie nadzienia:
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy cukier, skórkę otarta z pomarańczy i cynamon. Przygotowaną mieszanką zalewamy jabłka i mieszamy.
  • Galette z jabłkami 3. Przygotowanie galette z jabłkami:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Ciasto wałkujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środek układamy jabłka pozostawiając ok. 4 cm czystego ciasta od brzegów. Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch ciasta nakładamy „kapturek” z foli aluminiowej i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy przez 10-15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować