Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)

4.43 (206 ocen)

Doskonała,tradycyjna przystawka.

Składniki:

  • 1 tylna golonka wieprzowa
    2 nóżki wieprzowe
    włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
    liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól pieprz do smaku
    opcjonalnie: pół puszki groszku konserwowego
Wystaw ocenę:

4.43 (206 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę i nóżki dokładnie umyć.Włożyć do zimnej wody z przyprawami. Zagotować. Po pół godzinie dodać warzywa. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż mięso odejdzie od kości. Wyjąć mięso z wywaru, wywar przecedzić dokładnie przez gęste sitko i wlać do garnka. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wywaru i ponownie całość zagotować. Salaterki lub jedną większą miskę opłukać zimną wodą, na dno ułożyć pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru. Wlewać porcjami.Można dodać groszku konserwowego .

Porady

Galert powinien sam stężeć ,ale w upalne dni można dodać 2 łyżki żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować