Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczysczamy skórę na golonce i nóżkach, dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 2 cm ponad mięso).
Dodajemy warzywa i przyprawy (bez soli i pieprzu). Gotujemy na wolnym ogniu około 4 godziny.
Gdy mięso będzie bardzo miękkie, wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową.
Wywar przyprawiamy solą i pierzem, przecedzamy.
Mięso kroimy w małe kawałki, a marchewkę w kostkę.
Kawałki mięsa i marchewki umieszczamy w miseczkach, zalewamy wywarem.
Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce, aż stężeje.
Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
SAMCZNEGO.
Porady
Wywar solimy na samym końcu, musi być dobrze słony, gdyż mięso wchłonie sól.
Komentarze