Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych

4.3 (199 ocen)

  • 6 godz.

Wielokrotnie goszczące na moim stole, pyszne galaretki...

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    4 przednie nóżki wieprzowe
    golonka tylnia
    3 marchewki
    3 ząbki czosnku
    opieczona cebula
    3 ziarnka ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.3 (199 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczysczamy skórę na golonce i nóżkach, dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
    Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 2 cm ponad mięso).
    Dodajemy warzywa i przyprawy (bez soli i pieprzu). Gotujemy na wolnym ogniu około 4 godziny.
    Gdy mięso będzie bardzo miękkie, wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową.
    Wywar przyprawiamy solą i pierzem, przecedzamy.
    Mięso kroimy w małe kawałki, a marchewkę w kostkę.
    Kawałki mięsa i marchewki umieszczamy w miseczkach, zalewamy wywarem.
    Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce, aż stężeje.
    Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
    SAMCZNEGO.

Porady

Wywar solimy na samym końcu, musi być dobrze słony, gdyż mięso wchłonie sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować