Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny

0 (0 ocen)

Galaretka cytrynowa jest bardzo aromatyczna, zawiera sporo goryczki (wspomaga trawienie) - nadaje się jako dodatek do herbaty, kompotu, drinków, lodów czy gofrów.

Składniki:

  • cytryny 1 kg
    cukier kryształ 3-4 szkl.
    woda 1 litr

Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ek17db 1. Cytryny obrać ze skórki i większości białego albedo. Usunąć wszystkie pestki. Zarówno albedo, jak i pestki, mają dużą zawartość pektyny, która zagęszcza przetwory z cytrusów, ale zawierają również sporo goryczki!

    Owoce pokroić w plasterki zbierając wypływający sok.

    W rondelku zagotować wodę z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.

    Dodać plasterki cytryny razem w sokiem i gotować na najmniejszym ogniu przez ok.45 minut. Można to zrobić w 2-3 podejściach, odstawiając za każdym razem gorący syrop do ostygnięcia i ponownie go rozgrzewając.

    Całość dokładnie odcedzić jeszcze na gorąco, póki galaretka jest płynna.

    Gorącym odcedzonym płynem napełnić małe słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry na 15 minut. Po zupełnym ostygnięciu galaretka samoczynnie skrzepnie.

Porady

Najlepsze do galaretki są niepryskane cytryny BIO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy