Galaretka czy lizaki? ze skórek z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórki obrane z jabłek i gruszek, oraz zdrowe resztki czyli gniazda nasienne razem z pestkami u mnie z 4 kg owoców. Jabłka można wykorzystać robiącej, marmoladę lub tak jak ja w syropie.
Wszystkie zdrowe ,,resztki’’ z jabłek zalać wodą, u mnie 1,5 litra. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać szczyptę soli i gotować aż skórki zmękną.
Wówczas Przecedzić przez gazę, naciskająć aby zebrać jak najwięcej płynu.
Sok odmierzyć. U mnie było 1,5 litra soku. Dodać tyle samo cukru, czyli 1,5 kg. Zagotować mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania tzw nitki.
Przeprowadzić test na talerzyku, jak zaczyna krzepnąć, gotowe. Wtedy przelać do słoiczków. Zakręcić, nie pasteryzować tylko odwrócić do góry dnem na ok. 30 minut.
2.Z tej porcji otrzymałam 2 słoiki półlitrowe i 1 dżemowy
3.Gdy chcemy uzyskać lizaki należy trochę dłużej pogotować.
Porady
Nie wolno trzymać w lodówce. Wstawiłam 1 słoiczek to masa zesztywniała na skałę.
Miała być galaretka a okazało się, że ta masa jest idealna na lizaki.
Komentarze