Galaretka z owocami leśnymi i ciepłymi lodami

5 (1 ocen)

  • 20 min

Niebanalny, mega prosty i obłędnie pyszny deser!

  • 20 min

Składniki:

  • - 12 szt ciepłych lodów w czekoladzie
    - owoce leśne: jeżyny, maliny, borówki i truskawki
    - 2 galaretki o smaku owoców leśnych
    - 250ml Śmietany 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - borówki do dekoracji

Galaretka z owocami leśnymi i ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21j19y2 1. Spód okrągłej tortownicy średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy go boczną obręczą, dzięki temu uszczelnimy dokładnie naszą foremkę. Od ciepłych lodów odcinamy spody i układamy je w równych odstępach, odciętą stroną przyklejamy do papieru na dnie formy.
  • image-039b2pj 2. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na ćwiartki, mieszamy z pozostałymi owocami mniej więcej w równych proporcjach. Owocami uzupełniamy puste miejsca dookoła ciepłych lodów.
  • image-28qymy1 3. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, i studzimy, gdy będą bardzo zimne i zauważymy że niedługo zaczną zastygać zalewamy nimi owoce i ciepłe lody. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • image-1jmfp0v 4. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dekorujemy nią deser, na każdej porcji śmietany układamy borówki.

Porady

Zamiast borówek można użyć jagód a zamiast truskawek poziomki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy