Galaretka z owocami leśnymi i ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód okrągłej tortownicy średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy go boczną obręczą, dzięki temu uszczelnimy dokładnie naszą foremkę. Od ciepłych lodów odcinamy spody i układamy je w równych odstępach, odciętą stroną przyklejamy do papieru na dnie formy.
2.Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na ćwiartki, mieszamy z pozostałymi owocami mniej więcej w równych proporcjach. Owocami uzupełniamy puste miejsca dookoła ciepłych lodów.
3.Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, i studzimy, gdy będą bardzo zimne i zauważymy że niedługo zaczną zastygać zalewamy nimi owoce i ciepłe lody. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
4.Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dekorujemy nią deser, na każdej porcji śmietany układamy borówki.
Porady
Zamiast borówek można użyć jagód a zamiast truskawek poziomki.
Komentarze