Galaretka z kurczaka

2 (1 ocen)

Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    4 nóżki z kurczaka
    3 marchewki
    1/4 puszki groszku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 litr bulionu warzywnego
    żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę.
  • 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu).
  • 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka.
  • 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować