5 szklanek buliony warzywnego (ewentualnie może być z kostki)
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
2 marchewki
kilka łyżek groszku konserwowego
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
1-2 jajka na twardo
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
Galaretka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa ugotować do miękkości i ostudzić. Jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Brokuła lub kalafior rozdzielić na małe różyczki. Żelatynę rozpuścić w gorącym (nie wrzącym) bulionie i pozostawić do wystygnięcia. W filiżankach lub salaterkach układać na przemian warzywa, dodając tężejący bulin. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Galaretki podawać skropione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Ozdobić zieleniną.
Komentarze