Galaretka z truskawkami i musem z białej czekolady

0 (0 ocen)

Puszysty i delikatny mus z białej czekolady idealnie komponuje się z zatopionymi w galaretce truskawkami. Deser mocno schłodzony będzie idealną ochłodą na upalne popołudnia :)

Składniki:

  • ( 4-5 porcji )

    1 galaretka truskawkowa

    500g świeżych truskawek



    Mus z białej czekolady :

    100g białej czekolady

    2 łyżeczki żelatyny

    1/3 szklanki gorącego mleka

    280 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galaretka z truskawkami i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.

    Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałeczki.

    Truskawki z galaretką można przygotować dzień przed podaniem.

    Cząstki truskawek układamy w pucharkach i zalewamy wystudzoną galaretką. Pucharki na czas tężenia ustawiamy w lodówce w pozycji pochylonej (można użyć do tego płaskiej miseczki lub głębokiego talerza oraz folii aluminiowej). Oczywiście nie ma potrzeby tego robić, desery będą równie dobrze wyglądać w wersji klasycznej ;)
  • 2. Mus z białej czekolady :

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.

    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy białą czekoladę oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Miksujemy.

    Na stężałą galaretkę z truskawkami wykładamy przygotowany mus z białej czekolady.

    Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować