Puszysty i delikatny mus z białej czekolady idealnie komponuje się z zatopionymi w galaretce truskawkami. Deser mocno schłodzony będzie idealną ochłodą na upalne popołudnia :)
Galaretka z truskawkami i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałeczki.
Truskawki z galaretką można przygotować dzień przed podaniem.
Cząstki truskawek układamy w pucharkach i zalewamy wystudzoną galaretką. Pucharki na czas tężenia ustawiamy w lodówce w pozycji pochylonej (można użyć do tego płaskiej miseczki lub głębokiego talerza oraz folii aluminiowej). Oczywiście nie ma potrzeby tego robić, desery będą równie dobrze wyglądać w wersji klasycznej ;)
2.Mus z białej czekolady :
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy białą czekoladę oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Miksujemy.
Na stężałą galaretkę z truskawkami wykładamy przygotowany mus z białej czekolady.
Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze