Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

0 (0 ocen)

Inna wersja galaretki drobiowej

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś kurza
    1/2 marchewki
    1/2 małej pietruszki
    kawałek zielonej części pora
    kawałeczek selera
    2 jajka
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 łyżka chrzanu
    2 łyżki dobrego, gęstego majonezu
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    sól
    pieprz mielony
    2 duże ząbki czosnku
    żelatyna instant na 1l wody
    koperek
    1 łyżeczka cukru

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyłam, warzywa obrałam i umyłam. Włożyłam do garnka, dodałam przyprawy, zalałam 1 litrem wrzątku i gotowałam na wolnym ogniu ok 30 min. Pierś wyjęłam, zostawiłam do ostudzenia. Pokroiłam w kostkę. Wywar przecedziłam.
  • 2. Jajka ugotowałam na twardo. Wystudziłam i obrałam.Pokroiłam na ćwiartki.
    Z pomidorów w puszce odłożyłam 2 łyżki, a resztę zmiksowałam z majonezem i chrzanem,
    Połowę żelatyny rozpuściłam w wywarze z gotowania piersi.
  • 3. W salaterkach ułożyłam po 2 ćwiartki jajka, gałązkę koperku i warstwę piersi.Zalałam galaretką. Odstawiłam do stężenia.
    Do zmiksowanych pomidorów dodałam drugą połowę żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości wrzątku. Wymieszałam i lekkim stężeniu wyłożyłam mus na galaretę.Odstawiłam do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy