Galaretka drobiowo-wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna domowa galaretka. Z octem i świeżym chlebkiem smakuje wyjątkowo dobrze.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 50 dkg mięsa z golonki
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    1 udko z indyka
    4 marchewki
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    puszka groszku
    natka pietruszki
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    5 jajek
    żelatyna na 3 l. wody
    sól
    pieprz

Galaretka drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dorzucamy obrane i umyte warzywa: marchewki, pietruszkę i selera. Dodajemy ziele ang. i listki laurowe, zalewamy to 4 l. wody, solimy i pieprzymy. Zbieramy szumowiny i gotujemy rosół ok. 2 godzin. Po tym czasie powinno nam zostać ok 3 l. rosołu, doprawiamy do smaku, rosół musi być wyrazisty. Przez gazę, albo gęste sito przecedzamy rosół, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy.
  • 2. Mięso wyciągamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z marchewką.
    Jajka gotujemy na twardo.

  • 3. W salaterkach układamy: jajka, marchewkę, mięso, groszek, natkę pietruszki i zalewamy rosołem.
    Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO!

Porady

Ja nie lubię pietruszki i selera, ale jak ktoś lubi to również może pokroić i dodać do galaretki.

Komentarze

Podobne przepisy