Pyszna domowa galaretka. Z octem i świeżym chlebkiem smakuje wyjątkowo dobrze.
3 godz.
Składniki:
50 dkg mięsa z golonki
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 udko z indyka
4 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
puszka groszku
natka pietruszki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 jajek
żelatyna na 3 l. wody
sól
pieprz
Galaretka drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dorzucamy obrane i umyte warzywa: marchewki, pietruszkę i selera. Dodajemy ziele ang. i listki laurowe, zalewamy to 4 l. wody, solimy i pieprzymy. Zbieramy szumowiny i gotujemy rosół ok. 2 godzin. Po tym czasie powinno nam zostać ok 3 l. rosołu, doprawiamy do smaku, rosół musi być wyrazisty. Przez gazę, albo gęste sito przecedzamy rosół, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy.
2.Mięso wyciągamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z marchewką.
Jajka gotujemy na twardo.
3.W salaterkach układamy: jajka, marchewkę, mięso, groszek, natkę pietruszki i zalewamy rosołem.
Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO!
Porady
Ja nie lubię pietruszki i selera, ale jak ktoś lubi to również może pokroić i dodać do galaretki.
Komentarze