To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Polecam zwłaszcza na Wielkanocny stół. Ostry smak chrzanu łagodzi dodatek cukru i śmietany. Całość smakuje pysznie, więc polecam. Zamiast rodzynek można uczyć suszonej żurawiny.
Składniki:
Składniki:
• 2 słoiczki chrzanu (po 180 gram, razem 360 gram),
• 0,5-3/4 szklanki śmietany,
• 1,5 łyżki masła,
• sól do smaku,
• cukier do smaku,
• sok z 0,5 cytryny,
• garść rodzynek,
• 4 -5 łyżeczki żelatyny,
Galaretka chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy około ¼ szklanki wody. Dodajemy do niej chrzan ze słoiczków. Całość razem podgrzewamy, solimy i słodzimy do smaku.
2.Między czasie żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Rodzynki zaparzamy i odsączany.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do chrzanu, dodajemy do niego masło oraz sok z cytryny. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu jak masło się rozpuści.
3.Następnie dodajemy rodzynki.
4.Chrzan ściągamy z ognia. Do przestygniętego dodajemy śmietanę.
5.Całość ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Gdy masa zaczyna tężeć przelewamy ją do salaterki lub miseczki. odstawiamy do chłodu by galaretka zastygła.
Jeśli wlejemy nie tężejącą galaretkę do miski rodzynki osadzą się na dnie!
Komentarze