Galaretka chrzanowa

4.5 (147 ocen)

To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Polecam zwłaszcza na Wielkanocny stół. Ostry smak chrzanu łagodzi dodatek cukru i śmietany. Całość smakuje pysznie, więc polecam. Zamiast rodzynek można uczyć suszonej żurawiny.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 słoiczki chrzanu (po 180 gram, razem 360 gram),
    • 0,5-3/4 szklanki śmietany,
    • 1,5 łyżki masła,
    • sól do smaku,
    • cukier do smaku,
    • sok z 0,5 cytryny,
    • garść rodzynek,
    • 4 -5 łyżeczki żelatyny,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galaretka chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie chrzanu do wody 1. W garnku zagotowujemy około ¼ szklanki wody. Dodajemy do niej chrzan ze słoiczków. Całość razem podgrzewamy, solimy i słodzimy do smaku.
  • dodanie masła 2. Między czasie żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Rodzynki zaparzamy i odsączany.
    Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do chrzanu, dodajemy do niego masło oraz sok z cytryny. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu jak masło się rozpuści.
  • dodanie rodzynek 3. Następnie dodajemy rodzynki.
  • dodanie śmietany 4. Chrzan ściągamy z ognia. Do przestygniętego dodajemy śmietanę.
  • przelanie do miski 5. Całość ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Gdy masa zaczyna tężeć przelewamy ją do salaterki lub miseczki. odstawiamy do chłodu by galaretka zastygła.
    Jeśli wlejemy nie tężejącą galaretkę do miski rodzynki osadzą się na dnie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować