Galareta palce lizać

0 (0 ocen)

  • Średni

Zmotywowana konkursem postanowiłam zrobić moją pierwszą galaretę. Z kilkoma podpowiedziami mamy wyszła świetnie! I o "moim" smaku, bo postanowiłam nieco dodać do rodzinnych przepisów.

  • Średni

Składniki:


  • - golonka wieprzowa (z prawdziwej świnki co jadła kartofelki!): 1 sztuka
    - nóżki wieprzowe: 2 sztuki
    - marchewka: 5 sztuk
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - piertuszka korzeniowa: 2 sztuki
    - seler korzeniowy mały bardzo: 1 sztuka
    - rozmaryn gałązka: 4 sztuki
    - lubczyk świeży gałązka: 2 sztuki
    - tymianek świeży kilka gałązek: 6 sztuk
    - natka selera: 1 sztuka
    - cebula opalona nad gazem: 2 sztuki
    - listki laurowe: 5 sztuk
    - ziele angielskie: 6 sztuk
    - pieprz ziarnisty: 10 sztuk
    - sól do smaku: 3 szczypty
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki i golonkę oczyścić, umieścić w dużym garnku w zimnej wodzie. Dodać do tego oczyszczone, obrane warzywa (cebulę opalić nad gazem), zioła i przyprawy. Dosolić do smaku.
  • 2. Gotować...
  • 3. ...gotować... w razie potrzeby podlać gorącej wody...
  • 4. ...gotować...
  • 5. ...aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Wtedy wyjąć mięso, obrać ze skóry. Ja skóry nie lubię w galarecie i niespodzianek typu "o włosek fuj!", więc skórę wyrzucam - niektórzy kroją drobno i dodają. Obrane mięso pokroić drobno. Wywar bardzo delikatnie odcedzić tak, żeby nie zmętniał. Wyłowić z niego marchewki - pokroić je na plasterki. Można też pietruszkę jak ktoś lubi. Ja nie. :D
  • 6. Dodać marchewy i mięsko do czystego wywaru. W pół szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do wywaru dokładnie z nim mieszając - dla tych którzy mają obawy, czy galareta się zsiądzie, ja nie używałam i wyszło.
  • 7. Na dnie filiżanki tudzież innego naczynia w którym będziemy zastygać galaretę wlać łyżkę wywaru i pozostawić w lodówce na chwilę do stężenia. Na tym położyć plasterek jajka. Zalać galareta pilnując by było wystarczająco mięska i marchewek w każdej filiżance. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem można na chwilkę wstawić filiżanki do wrzątku, ładniej odejdzie. Podawać z czym kto lubi - ja z octem zwykłym! Ale można z chrzanem, sosem musztardowym, chrzanowym, czosnkowym... Grunt żeby jeść!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować