Galareta mięsno-warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kompozycję warzywną do galaretki wymyśliłam razem z koleżanką Potem wiele razy ją modyfikowałam,bo lubię, gdy potrawa apetycznie wygląda. Mój chłopak, dla którego gotuję, potrafi to docenić.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 40 dag gotowanej szynki
    ● 18 płatków żelatyny
    ● 40 dag marchewki
    ● 3 jajka
    ● 50 dag groszku (może być mrożony)
    ● kalafior
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 3 szkl. rosołu
    ● sól

Galareta mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewka z groszkiem 1. Marchewki kroimy
    mrożony groszek p
    wrzątkiem. Kalafio
    na różyczki. Warzyw
    w osolonej wodzie ok. 15 minut.
    Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy i obrywamy listki.
  • jajka pokrojone w plastry 2. Jajka gotujemy na twardo
    i kroimy w plastry. Żelatynę namaczamy.
    Rosół podgrzewamy
    i rozpuszczamy odciśniętą żelatynę.
    Studzimy.
  • układanie w salaterkę 3. Salaterkę płuczemy zimną
    wodą i wlewamy niewielką ilość
    rosołu z żelatyną. Odstawiamy,
    aż stężeje. Warzywa układamy
    warstwowo, posypujemy listkami
    natki. Wykładamy jajka
    i szynkę. Zalewamy pozostałym
    rosołem. Wstawiamy na
    noc do lodówki.

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy