Kompozycję warzywną do galaretki wymyśliłam razem z koleżanką Potem wiele razy ją modyfikowałam,bo lubię, gdy potrawa apetycznie wygląda. Mój chłopak, dla którego gotuję, potrafi to docenić.
60 min
Składniki:
● 40 dag gotowanej szynki
● 18 płatków żelatyny
● 40 dag marchewki
● 3 jajka
● 50 dag groszku (może być mrożony)
● kalafior
● pęczek natki pietruszki
● 3 szkl. rosołu
● sól
Galareta mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki kroimy
mrożony groszek p
wrzątkiem. Kalafio
na różyczki. Warzyw
w osolonej wodzie ok. 15 minut.
Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy i obrywamy listki.
2.Jajka gotujemy na twardo
i kroimy w plastry. Żelatynę namaczamy.
Rosół podgrzewamy
i rozpuszczamy odciśniętą żelatynę.
Studzimy.
3.Salaterkę płuczemy zimną
wodą i wlewamy niewielką ilość
rosołu z żelatyną. Odstawiamy,
aż stężeje. Warzywa układamy
warstwowo, posypujemy listkami
natki. Wykładamy jajka
i szynkę. Zalewamy pozostałym
rosołem. Wstawiamy na
noc do lodówki.
Komentarze