Galareta mięsno-warzywna

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Agnieszka Jóźwiak

  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka gotowana: 40 dekagramów
    - żelatyna w plastrach: 18 sztuk
    - marchewki: 40 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - groszek (może być mrożony): 50 dekagramów
    - kalafior: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - rosół: 3 szklanki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Galareta mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta mięsno-warzywna 1. Marchewki kroimy w plastry, mrożony groszek przelewamy wrzątkiem. Kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy i obmywamy listki.
  • Galareta mięsno-warzywna 2. Jajka gotujemy na twardo
    i kroimy w plastry. Żelatynę namaczamy.
    Rosół podgrzewamy
    i rozpuszczamy odciśniętą żelatynę.
    Studzimy
  • Galareta mięsno-warzywna 3. Salaterkę płuczemy zimną
    wodą i wlewamy niewielką ilość
    rosołu z żelatyną. Odstawiamy,
    aż stężeje. Warzywa układamy
    warstwowo, posypujemy listkami
    natki. Wykładamy jajka
    i szynkę. Zalewamy pozostałym
    rosołem. Wstawiamy na
    noc do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy