Składniki na wywar i mięso:
4 całe nogi z kurczaka
4 nóżki wieprzowe najlepiej przednie lub ok. 4 łyżek żelatyny
1 duża golonka wieprzowa
1 przypalona cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek łodygi pora
¼ selera
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna
Maggi
Sól, pieprz
Dodatkowe składniki na galaretkę:
Puszka zielonego groszku
4 jajka
Suszona lub świeża pietruszka
Galareta drobiowo – wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć do garnka umyte całe mięso drobiowe i wieprzowe. Zagotować, zebrać szumowiny i dać włoszczyznę razem z przyprawami. Gotować do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przelewamy przez sito. Nie trzeba dawać do wywaru żelatyny jeżeli były gotowane nogi wieprzowe. Nogi z kurczaka i golonkę obieramy z kości i rwiemy na małe kawałeczki. Wywar doprawiamy według własnego smaku.
Komentarze