Galareta z kurczaka

4.2 (339 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna, delikatna i aromatyczna galareta z udek !

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1/2 selera
    1 cebula
    zielona cześć pora
    pęczek pietruszki
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    5-6 ziarenek pieprzu
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    żelatyna spożywcza
    jajko ugotowane na twardo
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.2 (339 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w ilości takiej , aby zakrywała udka 2 cm nad ich poziom.
  • 2. Marchewkę , seler obieramy i kroimy w grube słupki.
  • 3. Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem.
  • 4. Cebulę w całości obieramy z łusek.
  • 5. Kiedy udka się zagotują zbieramy szumowiny i wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawe uniwersalna.
  • 6. Wywar z mięsem gotujemy na minimalnym ogniu około 2,5 godziny (jak rosół).
  • 7. Po ugotowaniu wyjmujemy udka do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki . Wywar przecedzamy przez sito i dodajemy 6-7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru.
  • 8. Miseczki dekorujemy według własnego uznania (np. jajkiem, marchewką z wywaru, groszkiem, pietruszką) wkładamy pokrojone mięso do połowy wysokości miseczki i zalewamy wywarem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Do wywaru nie dajemy octu ! Po dodaniu octu wywar się zważy i będzie nieapetycznie wyglądał !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: łosoś w galarecie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować