U nas, na Śląsku mówimy na nią galert. Obowiązkowa pozycja na każdej imprezie i uroczystości. Najlepiej podawać ją z sokiem z cytryny lub z octem winnym.
4 godz.
Składniki:
- 2 nogi wieprzowe,
- 1 golonka,
- po 1 marchewce, pietruszce i cebuli,
- kawałek selera,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 2,5 l wody,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Galareta z nóżek (galert) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, warzywa myjemy i cienko obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę opalamy. Do garnka wkładamy umyte mięso (nóżki wieprzowe i golonkę) oraz marchewkę, pietruszkę, seler i opaloną cebulę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy przez około 2 godziny.
2.Mięso, warzywa i przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie) wyjmujemy z wywaru. Z nóżek i golonki obieramy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę kroimy w kosteczkę.
Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Do wywaru dodajemy pokrojone mięso, marchewkę i rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy.
Płyn rozlewamy do salaterek, odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Komentarze