Galantyna z kurczaka

4.49 (189 ocen)

  • 2 godz.

Tą przystawką zastawiamy stoły na wszystkich rodzinnych uroczystościach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - kurczak
    - czerstwa bułka
    - natka pietruszki
    - jajko
    - 50 g masła
    - seler
    - marchew
    - pietruszka
    - por
    - sól, pieprz
    - magi, wegeta
    - żelatyna z warzywami
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeprowadzić rozbiór kurczaka z wyjęciem kości. Delikatnie oddzielić skórę od mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie, z jajka zrobić omlet. Rozebrane mięso zemleć dwukrotnie z bułką. Masę wyrobić dokładnie, dodając przyprawy, natkę i masło,
  • 2. Przygotować ścierkę lub kawałek materiału bawełnianego, wcześniej wyparzonego. Na niej ułożyć skórę, część masy i omlet, później drugą część masy. uformować zgrabny wałek, zawinąć w ścierkę i boki związać ciasno.
  • galantyna 1 3. Ugotować w wywarze z warzyw (seler, por, pietruszka i marchew), przydusić talerzem w trakcie gotowania. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiamy w wywarze jakiś czas i przyduszamy deską aby nadać galantynie lekko spłaszczony kształt.
  • galantyna 2 4. Rozpuszczamy opakowanie żelatyny z warzywami w litrze wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy ścierkę i kroimy w plastry, układamy na półmiskach, dekorujemy, na przykład cytryną i natką pietruszki. Zalewamy powoli tężejącą żelatyną. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężała.

Porady

Do dekoracji można użyć również groszek, kukurydzę i marchew z wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować