Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przeprowadzić rozbiór kurczaka z wyjęciem kości. Delikatnie oddzielić skórę od mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie, z jajka zrobić omlet. Rozebrane mięso zemleć dwukrotnie z bułką. Masę wyrobić dokładnie, dodając przyprawy, natkę i masło,
2.Przygotować ścierkę lub kawałek materiału bawełnianego, wcześniej wyparzonego. Na niej ułożyć skórę, część masy i omlet, później drugą część masy. uformować zgrabny wałek, zawinąć w ścierkę i boki związać ciasno.
3.Ugotować w wywarze z warzyw (seler, por, pietruszka i marchew), przydusić talerzem w trakcie gotowania. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiamy w wywarze jakiś czas i przyduszamy deską aby nadać galantynie lekko spłaszczony kształt.
4.Rozpuszczamy opakowanie żelatyny z warzywami w litrze wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy ścierkę i kroimy w plastry, układamy na półmiskach, dekorujemy, na przykład cytryną i natką pietruszki. Zalewamy powoli tężejącą żelatyną. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężała.
Porady
Do dekoracji można użyć również groszek, kukurydzę i marchew z wywaru.
Komentarze