Ciasto Fuga z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moje ulubione ciasto z okresu dzieciństwa. Często robiła je moja chrzestna na rodzinne spotkania.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1. 12,5 dag margaryny
    2. 10 dag smalcu
    3. 3 żółtka
    4. 20 dag mąki
    5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6. cukier waniliowy (8 g)
    7. 3 białka
    8. 20 dag cukru
    9. 12 dag pokrojonych orzechów włoskich
    10. powidła śliwkowe (200 ml)
    11. 3 łyżeczki kakao
    12. cukier puder do posypania

Ciasto fuga z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części . Do jednej dodać 3 łyżeczki kakao. Ciasto ciemne i jedną część jasnego zamrozić.
    2. Białka ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać pokrojone drobno orzechy.
    3. Część ciasta jasnego rozwałkować i włożyć do formy. Następnie posmarować je powidłem. Na nie zetrzeć na grubej tarce ciasto ciemne.
    Następnie nałożyć masę orzechową; zetrzeć pozostałe jasne ciasto.
    4. Piec około 40 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Porady

Czasami do piany z białek dodaję zamiast orzechów wiórka kokosowe. Przepis na mniejszą blaszkę (28 cm * 24 cm).

Komentarze

Podobne przepisy