Ciasto fuga z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części . Do jednej dodać 3 łyżeczki kakao. Ciasto ciemne i jedną część jasnego zamrozić.
2. Białka ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać pokrojone drobno orzechy.
3. Część ciasta jasnego rozwałkować i włożyć do formy. Następnie posmarować je powidłem. Na nie zetrzeć na grubej tarce ciasto ciemne.
Następnie nałożyć masę orzechową; zetrzeć pozostałe jasne ciasto.
4. Piec około 40 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Porady
Czasami do piany z białek dodaję zamiast orzechów wiórka kokosowe.
Przepis na mniejszą blaszkę (28 cm * 24 cm).
Komentarze